Kasten yaralama suçu Türk Ceza Kanununun 86. maddesinde, vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlar başlığı altında düzenlenmiştir.
Madde tanımında da bu suç Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olma olarak tanımlanmıştır.
KASTEN YARALAMA SUÇUNUN CEZASI
Kasten yaralama suçunun basit halinin cezası, Türk Ceza Kanununun 86. maddesinde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası olarak gösterilmiştir. Yaralamanın ne şekilde, hangi araçla gerçekleştiği ve hangi sonuçlara yol açtığı verilecek ceza da önem taşımaktadır.
Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
Kasten yaralama suçunun;
Üstsoya, altsoya, eşe, boşandığı eşe veya kardeşe karşı,
Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
Silahla,
İşlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında arttırılır. Suçun Canavarca hisle işlenmesi halinde ise verilecek ceza bir kat artırılır.
KADINA KARŞI KASTEN YARALAMA SUÇUNUN İŞLENMESİ
Kadına karşı kasten yaralama fiilinin işlenmesi halinde verilecek cezanın alt sınırı altı aydan az olamaz. Ayrıca kadına karşı Kasten yaralama fiili Ceza Muhakemes Kanunun 100. maddesinde sayılı katalog suçlardan biri olup, bu suçun işlendiğine dair somut deliller ve olayın özelliklerine göre gereklilik halinde, soruşturma aşamasında henüz kişi hakkında bir dava açılmadan, bu suçu işleyenlerin tutuklanması meydana gelebilecektir.
SAĞLIK ÇALIŞANLARINA KARŞI KASTEN YARALAMA
Kadına karşı kasten yaralama fiili gibi, sağlık çalışanlarına karşı kasten yaralama da yeni bir düzenleme olup, CMK 100' de sayılı katalog suçlar arasına alınmıştır. Sağlık çalışanlarına karşı bu suçun işlendiğine dair somut deliller ve olayın özelliklerine göre gereklilik halinde, soruşturma aşamasında henüz kişi hakkında bir dava açılmadan, bu suçu işleyenlerin tutuklanması meydana gelebilecektir.
KASTEN YARALAMA SUÇUNUN UZLAŞTIRILMASI
Türk Ceza Kanunun 86/2 Maddesi “Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde” şayet basti tıbbi müdahale "BTM" mevcut olan olaylarda şikayet kurumu devreye gireceğinden işbu eylem uzlaştırmaya tabii olacaktır.
Ancak Türk Ceza Kanunun 86/3 maddesinde yer alan Kasten yaralama suçunun; a) Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı, b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle, d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle, e) Silahla işenmesi halinde uzlaşma kurumu söz konusu olmayacaktır.